Share |

Päätösten vuosiko 2015?

Torstai 22.1.2015 - Harri Salonen, Säkylän sosialidemokraatit ry, puheenjohtaja

Kuluva vuosi on nytkähtänyt sitten käyntiin. Mitä se tuo tullessaan, aika näyttää. Vuosi tulee toivottavasti olemaan päätösten vuosi. Sote-ratkaisu tulisi saada maaliin, uusi eduskunta valittua ja Köyliön- Säkylän yhdistymisestäkin pitäisi saada päätös. Minkälainen, ken tietää. Kummankin kunnan talous ja vähän muukin alkaa kuitenkin olla siinä pisteessä, ettei yhdistymisestä ainakaan haittaa ole.  Itse toivonkin, että yhdistymispäätös vihdoinkin saadaan aikaiseksi.

Pitäisikö yhdistymisen tapahtua kerralla useamman kunnan kanssa, ehkä niin.  Tässä vaiheessa sellaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Voidaan sanoa, että Köyliön-Säkylän liittyminen tapahtuu, mikäli keskusta kummankin kunnan enemmistönä niin haluaa.

Säkylän demarit ovat yhdistymisen kannalla, mikäli Köyliö siihen lähtee. Nyt on asian kanssa liian kauan vatvottu kummankin kunnan taholla. Pitää pystyä katsomaan yhdessä eteenpäin. Monet keskeiset asiat odottavat ratkaisua eikä suunnitelmallista kehitystä tapahdu.

Säkylän, kuten monen muunkin kunnan, talous alkaa olla kipurajoilla. Sen korjaamiseen eivät auta kuin rakenteelliset muutokset. Tällä hetkellä palvelutasomme on kiitettävä. Jatkossa pitää riittää hyvä tai jopa tyydyttävä taso joissakin palveluissa. Nyt pitää uskaltaa tehdä päätöksiä, koska talous ei kestä enää nykyistä palvelutasoa.

Kaavailtu 10- 15 henkilön irtisanominen ei tuo ratkaisua, vaikka ehkä vähän auttaakin. Jos toisaalta samalla perusturvan kulut nousevat samaan tahtiin kuin nyt, helpotusta ei näy. Tuoko sote-ratkaisu apua, sen aika näyttää. Nyt kuitenkin sairaanhoidon ym. kulut ovat valtakunnallisesti nousseet hurjaa vauhtia.

Taantuman keskellä tarvitaan kuitenkin toivoa. Meidän kaikkien yhdessä tulee uskoa tulevaan ja luoda positiivinen henki. Pelkästään valittamalla ja haukkumalla päätöksentekijöitä ei synny mitään positiivista. Millään ryhmällä ei myöskään ole varaa ylimieliseen politikointiin.

Tehdään yhteistyöllä päätöksiä kuntalaisten parhaaksi. Huolehditaan heidän viihtymisestään ja suositaan oman kunnan palveluja, kun se on mahdollista.

 

Harri Salonen
Säkylän sosialidemokraatit ry
puheenjohtaja

160 kommenttia .